Figurer & fakta

Musse Pigg, Kajsa Anka, Svarte Petter, Kusin Knase, Farmor Anka … ja, listan på Ankeborgs härliga figurer tar nästan aldrig slut. Här kan du lära känna dina Kalle Anka-favoriter bättre.

10 jobb Kalle Anka haft

Om du följt Kalle Anka genom åren vet du att han haft många olika jobb. I den här listan tittar vi närmare på en bråkdel av dem. Visste du till exempel att vår Kalle varit både boxare och piccolo?

Visste du detta om Joakim von Anka?

Farbror Joakim är världens rikaste anka. Han driver verksamheter över hela världen, och i världsrymden. Han är från Skottland men flyttade som ung till USA.

Grattis på födelsedagen, Musse Pigg!

Idag säger vi grattis till Musse Pigg, som fyller 88 år idag. Dagen markerar premiären av filmen Steamboat Willie som hade premiär den 18 november 1928.

Visste du detta om Farmor Anka?

Det är inte lätt att hålla reda på släktskapsbanden i Ankeborg. Att Farmor Anka är älskad av alla för sin goda mat och sitt snälla sinne är allmänt känt, men vems farmor är hon egentligen?

Katten Svarte-Petter

En skurk med klös i! I den här kortfilmen är han byggförman som plågar stackars Kalle

Kungariket Vonankien

När man har så mycket pengar som Joakim, betalar man ganska stora summor i skatt varje år. Så då är det kanske inte så konstigt att Joakim skapar sin egen stat när möjligheten dyker upp?

Alexanders nattsvarta hemlighet

Alexander Lukas otroliga tur ger honom allt han behöver, och han ryser vid blotta tanken på att behöva jobba för brödfödan. Men hemma i ett kassaskåp gömmer han en mörk hemlighet, och han gör allt för att inte avslöja den.

Björnligan

Björnligan är farbror Joakims mest fruktade motståndare. De är med i Ankeborgs lokalförening av bov- och banditförbundet. Björnligan har tillgång till avancerade maskiner, rymdraketer etc.

Ankeborg

I Ankeborg bor hela familjen Anka. Det är en modern storstad med höghus, farbriker, banker, skolor, bibliotek och ett eget fotbollslag. Den styrs av en borgmästare som invånarna väljer.

Kusin Knase

Kalles kusin är knasigast i Ankeborg! Knases största fiende är Kalles katt Kisse som utsätts för obehagliga upplevelser varje gång Knase är i närheten.

Grattis Svarte-Petter!

Grattis! Idag fyller en av Ankeborgs flitigaste skurkar år. Svarte-Petter är faktiskt den äldsta av de ”nu levande” Disney-figurerna.

Mimmi Pigg

Läs allt om världens mesta mustjej! Mimmi och Musse har till exempel varit ett par ända sedan den första Musse Pigg-filmen.

Farmor Anka

Farmor kallas Farmor av nästan alla i Ankeborg, men är i verkligheten bara farmor till Snorke Anka, Knase Anka, Kalle och Dumbella Anka.

Magica de Hex

Ankvärldens mesta trollpacka och Joakim von Ankas värsta fiende! Hur mycket vet du om henne egentligen?

Kajsa Anka

Hon bär rosett, blus och skor till vardags, men gillar att pynta upp sig. Kajsa hänger med i modesvängen.

Knattarna

Visste du detta om Kalles tre busiga besserwisserbrorsöner?